Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a votat luni un proiect de lege care incriminează instigarea la ură împotriva unei persoane sau a unui grup şi pe motiv de apartenenţă politică, printre altele. Parlamentarii USR au anunțat că vor sesiza CCR. Proiectul de lege avea ca scop punerea în acord a Codului Penal cu o directivă privind discriminarea pe criterii etnice, de rasă, sex etc. S-a supărat toată lumea după ce Mihai Badea (deputat USR și membru în Comisia Juridică) a spus că acesta ar fi un amendament introdus de Laura Vicol (PSD), şefa Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor și care incriminează şi delictul de opinie pe motiv de apartenenţă politică şi prevede pedeapsa cu închisoarea până la trei ani.
„Ce înţelegeţi prin instigare la ură împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane pe criteriul opiniei sau apartenenţei politice? Codul penal nu conţine nicio definiţie a acestei noţiuni, care rămâne la aprecierea instanţei. Nesocotiţi nu doar dreptul la liberă exprimare, dar şi principiul constituţional al calităţii, clarităţii şi preciziei legii. Practic, orice critică mai substanţială pe care un cetăţean obişnuit sau un jurnalist o va aduce unui politician sau unui partid politic va putea fi considerată infracţiune şi pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, a spus Badea pentru G4Media.
Însă dovezile arată că nu Vicol a introdus acel amendament în lege, ci doi colegi de la USR ai deputatului Badea. Amendamentul a fost propus inițial de Ministerul Justiției, condus la vremea respectivă de Stelian Ion (USR-PLUS) și asumat de către senatoarea USR-PLUS Elena Simona Spătaru. Forma articolului în cauză, aşa cum acesta a plecat de la Guvern: „Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenta, ura sau discriminare impotriva unei categorii de persoane sau impotriva unei persoane pe motiv ca face parte dintr-o anumita categorie de persoane se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”.
Pe 21 martie anul trecut, proiectul de lege a fost adoptat de Senat cu amendamentele USR-PLUS și cu voturile PSD, PNL, USR-PLUS, UDMR.
Pe 14 martie anul ăsta, legea a fost adoptată și de Camera Deputaților, cu votul majorității PSD-PNL-UDMR și cu susținerea minorităților naționale și a câtorva deputați neafiliați. Doar de această dată, USR-PLUS a votat împotrivă.
Între timp articolul apărut pe site-ul G4 Media a fost șters iar Cristian Pantazi de la G4 Media le-a transmis celor de la factual.ro că articolul inițial a fost modificat din cauza unei erori de interpretare și că, din informațiile pe care le deține, nu Laura Vicol este cea care ar fi introdus amendamentul în Comisia juridică.
Lasă un răspuns