Senatul României a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de desfiinţare a Secţiei Speciale pentru invetigarea Infracţiunilor din Justiţie. Opoziţia are la dispoziţie două zile ca să-l atace la Curtea Constituţională, în cazul în care identifică argumente juridice. În caz contrar, legea merge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.
Senatorii prezenţi în plen au votat proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ cu 60 „pentru”. 34 de senatori au votat „împotriva” şi un senator s-a abţinut de la vot. În urma votului telefonic, în total, s-au înregistrat 86 de voturi „pentru”, 37 de voturi „contra” şi o abţinere.
Potrivit proiectului adoptat, magistraţii asistenţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Curţii Constituţionale vor fi eliminaţi din cuprinsul articolului care stabileşte că infracţiunile anumitor judecători şi procurori intră în competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
USR se opune: ”Plenul Senatului a dezbătut astăzi două proiecte de lege, cu acelaşi obiect: desfiinţarea SIIJ. În timp ce proiectul de lege depus de ministrul Justiţiei Stelian Ion, în februarie 2021 (L76/2021), conţinea o singură prevedere, respectiv desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, dosarele urmând să se reîntoarcă la DNA şi DIICOT, al doilea proiect de lege (L99/2022), depus în februarie 2022 de actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, prevedea desfiinţarea SIIJ şi preluarea dosarelor de către 42 de procurori de la mai multe parchete, numiţi direct, fără concurs, de plenul CSM”.
Lasă un răspuns