De ce eroarea unui judecător nu-i totuna cu omisiunea. Când se aplică decizia CCR privind prescripția după condamnare

Condamnații a căror pedepse au fost pronunțate definitiv după ce judecătorii au omis să constate incidența prescripţiei ar putea scăpa de pușcărie, în timp ce aceia în cazul cărora instanța a luat în discuție această chestiune și a respins-o vor rămâne după gratii, reiese din ultima decizie a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte.

Urmare a deciziei CCR pe tema prescripției, interpretările judecătorilor au fost diferite. De exemplu, Bogdan Olteanu a scăpat de tragerea la răspundere penală în dosarul traficului de influență pe 1 milion de euro în favoarea lui Sorin Ovidiu Vîntu deoarece faptele erau prescrise cu un an înainte ca acesta să fie condamnat la 5 ani de închisoare.

E drept că Bogdan Olteanu a obținut câștig de cauză, dar nu pe calea contestației în anulare, ci pe cea a revizuirii.

În schimb, Lucian Duță a depus o contestație în anulare împotriva deciziei de 6 ani de închisoare pentru o mită de 6 milioane de euro și a pierdut chiar dacă, la fel ca Bogdan Olteanu, a invocat în apel că faptele s-ar fi prescris.

În cazul Vanessei Youness, femeia care a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență după ce ar fi luat 1,5 milioane de euro de la Dinu Pescariu pentru a interveni în vederea prelungirii contractelor Microsoft, judecătorii au decis să o elibereze provizoriu, până ce ICCJ soluționează chestiunea de drept a aplicării prescripției în cazul contestației în anulare.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*