Cum s-au prescris din cauza CCR două dosare de evaziune fiscală și fraudă din fonduri UE cu prejudiciu de milioane de lei

Două dosare au ”căzut” în ultimele zile la Tribunalul Alba ca urmare a aplicării deciziilor Curții Constituționale a României (CCR) din 2018 și 2022 privind prescripția răspunderii penale.

CCR a constat că în perioada 2018 – mai 2022 nu a existat un caz de întrerupere a prescripției penale. Cu alte cuvinte, timp de aproape patru ani a funcționat principiul de prescripție a faptei, în condițiile în care Parlamentul României nu a pus în acord cu decizia din 2018 a CCR un articol din Codul Penal.

Este vorba despre un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, respectiv unul de fraudă din fonduri europene. Dosarul cu infracțiuni economice a fost trimis în instanță în 2017, iar prima hotărâre a fost pronunțată pe data de 22 august 2022. Inițial au fost deferiți instanței patru inculpați, dar unul dintre aceștia a decedat.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au stabilit un prejudiciu de 1,76 milioane de lei pentru infracţiunea de evaziune fiscală, respectiv 5,56 milioane de lei în cazul acuzaţiei de spălare a banilor. Sediul societății implicate în derularea infracțiunilor a fost în comuna Poșaga, județul Alba.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008 – 2010, doi dintre inculpați în calitate de reprezentanţi ai unei societăţi comerciale cu sediul în judeţul Alba, au înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli fictive emise de patru societăţi comerciale din Strehaia, judeţul Mehedinţi. Pentru crearea unei aparenţe de legalitate a tranzacţiilor, cei patru furnizori au înregistrat, la rândul lor, achiziţii de la 38 de persoane juridice, cu sediul social declarat în mai multe judeţe din ţară, care exprimau un comportament de tip “firmă fantomă”.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*