Cum s-a „ars” Ioan Niculae după ce a bătut palma cu Statul. Patronul Interagro, audiat în Dosarul Romgaz

Ioan Niculae – patronul Interagro și co-inculpat cu Adriean Videanu în dosarul gazelor date „de pomană” de Romgaz în mandatul acestuia din urmă – susține că și-a plătit cu vârf și îndesat datoriile către stat, iar în final a primit o cantitate de gaze naturale cu 70% mai mică decât cea prevăzută în contract. Asta în condițiile în care – spune Niculae – rețeaua de gaze naturale stătea să „bubuie” în 2009, pentru că nu exista consum.

Ioan Niculae a fost audiat în calitate de inculpat în Dosarul Romgaz-Interagro, în care DIICOT îl acuză pe el și pe fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, de constituire de grup infracțional organizat și delapidare.

Prezent la Înalta Curte la scurt timp după ce a ieșit din pușcărie, mai exact după ce a executat 11 luni din pedeapsa de 5 ani la care a fost condamnat într-un alt dosar, Ioan Niculae a vorbit despre condițiile în care Interagro a beneficiat de reduceri substanțiale la gaze naturale în 2009, pe vremea când ministru era Videanu. Acesta din urmă a fost audiat pe data de 3 iunie, iar acum a venit rândul lui Ioan Niculae.

„S-a pus problema opririi activității pentru că nu mai era spațiu de depozitare pentru îngrășămintele chimice care nu au putut fi comercializate, nici pe piața internă și nici pe piața externă. În luna aprilie (2009) am fost convocați la Ministerul Economiei, toți marii consumatori de gaze naturale, pentru că exista o stare de pericol iminent, deoarece nu se mai consumau gaze naturale. Rețeaua naționale de gaze s-a confruntat cu cel mai mic consum de gaze doin istorie. Starea de pericol era mai accentuată în zona Olteniei, Târgu Jiu, în general în zonele în care se extrăgeau gaze naturale. Și atunci a apărut pentru prima dată ideea ca marii consumatori de gaze naturale să consumăm doar gaze din producție internă, ca să se prevină această stare de pericol, ca să nu fie oprite sondele de extracție. Într-o conductă în care tot bagi și nu consumi există pericolul de explozie. Dacă scoți din sondă, trebuie să bagi în conductă, dar dacă nu scoți din conductă, presiunea crește și există riscul de explozie”, a declarat Ioan Niculae.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*