Dosarele de despăgubiri care ajungeau la Comisia din Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) nu erau niciodată respinse de către membrii Comisiei de despăgubiri, ci doar aprobate sau trimise spre reevaluare, arată martorii citați în procesul de corupție al fostei șefe a instituției, Crinuța Dumitrean.
Mici „portițe” în legea de funcționare a ANRP, precum și felul în care se desfășura procedura, i-a permis afaceristului Gheorghe „Stelu” Stelian, precum și altor „rechini imobiliari” să obțină despăgubiri supraevaluate de zeci de milioane de euro.
„Rechinii imobiliari” sunt cei care până la modificarea legii restituirii proprietăților, în jurul anului 2013, cumpărau pe nimic drepturi litigioase asupra imobilelor în curs de retrocedare, de la cei care le dețineau, apoi încasau despăgubiri imense de la ANRP. Asta pentru că legea le permitea să intre în posesia drepturilor litigioase asupra terenurilor de la foștii proprietari, cărora regimul comunist le-a confiscat averea.
Între timp, legislația a fost modificată, iar cumpărătorii de drepturi litigioase pot beneficia doar de un anumit procent din valoarea totală a despăgubirilor, nemaifiind atât de rentabilă „afacerea” cu titlurile de proprietate. Legea 165/2013 prevede că „rechinii imobiliari” pot beneficia de maxim prețul pe care l-au plătit pentru drepturile litigioase plus 15% din valoarea imobilului. Înainte de 2013, ei luau 100%.
Lasă un răspuns