CSM – COMUNICAT DE PRESĂ – 18 iulie 2023

Joi, 13 iulie 2023, la sediul Institutului de Cercetări pentru Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu” (ICIA) din cadrul Academiei Române, a avut loc seminarul cu caracter de dezbateri ştiinţifice şi aplicative, având ca invitaţi doi reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii: dl judecător Claudiu DRAGUŞIN, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii şi dl judecător Cosmin STEREA-GROSSU, şef serviciu, Serviciul Informatică şi Statistică Judiciară.

Cu această ocazie, reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii au prezentat activitatea Consiliului și proiectele derulate printre acestea numărându-se:

  • Portalul de jurisprudenţă rejust.ro (peste 20 000 de utilizatori, din care 2000 de judecători). Prin intermediul lui sunt furnizate hotărâri judecătoreşti şi încheieri către cetăţeni, în format anonimizat, şi către judecători, în format neanonimizat. Portalul beneficiază de un motor de căutare modern, facilitându-se identificarea jurisprudenţei relevante dintr-o bază de date de peste 45 de milioane de hotărâri.
  • Aplicaţia desktop ReJust (utilizată de peste 4000 de judecători şi grefieri) este o aplicaţie ce automatizează fluxurile judecătorilor şi grefierilor în activitatea proprie, contribuind la creşterea productivităţii instanţei, prin furnizarea a peste 20 de module, cum ar fi: operaţii bulk, dashboarduri personalizate, generator de documente complet personalizabil.
  • Dosar electronic pentru judecători este o aplicaţie web ce permite dosarelor alocate judecătorilor, de la distanţă, printr-o interfaţă ce facilitează parcurgerea dosarelor.
  • Aplicaţia STATIS este un instrument statistic pus la dispoziţia instanţelor şi Ministerului Justiţiei ce cuprinde toate rapoartele statistice necesare instanţelor, inclusiv pentru măsurarea eficienţei acestora.
  • Portalul de registratură a instanţelor care permite depunerea cererilor, înscrisurilor şi plata taxelor de timbru – registratura.rejust.ro. Posibilitatea de a plăti taxa de timbru utilizând cardul bancar simplifică în mod semnificativ interacţiunea cu instanţa de judecată.

La finalul întâlnirii,  datorită identificării unor zone comune de cercetare, ambele părți şi-au exprimat disponibilitatea spre o viitoare colaborare în contextul prezentării unor preocupări şi rezultate obţinute în cadrul programelor de cercetare şi a proiectelor dezvoltate în ultimii ani.

În acest sens, au fost discutate posibilități de cercetare în domeniul inteligenței artificiale aplicate pe specificul activității instanțelor judecătorești, cum ar fi:

  • îmbunătățirea mecanismelor de anonimizare astfel încât să fie prezentate cât mai multe informații relevante din conținutul jurisprudenței, cu protejarea totodată a datelor cu caracter personal;
  • creșterea disponibilității și accesibilității informațiilor despre instanțele judecătorești pe site-urile proprii astfel încât beneficiarii serviciului public să poată cunoaște în mod facil și centralizat aceste informații;
  • analiza textului documentelor juridice pentru a identifica posibilități de eficientizare a activității sistemului judiciar.

În ultimul trimestru al anului în curs, se va desfășura un nou seminar în aceeaşi componenţă la o dată ce va fi convenită ulterior.

BIROUL DE INFORMARE PUBLICĂ ŞI RELAŢII CU MASS MEDIA

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*