Concediul de creştere: Perioada alocată tatălui, de cel puțin o lună, se va putea suprapune cu o perioadă în care și mama e în concediu

Mai mulți parlamentari propun, printr-un proiect legislativ pus în această săptămână în dezbaterea senatorilor, ca ambii părinţi să poată beneficia simultan (limitat, desigur) de concediul pentru creşterea copilului (CCC), nu în perioade separate, aşa cum stabilește legislația în prezent. Acum, tatăl poate sta în CCC cel puțin o lună, însă mama trebuie să se întoarcă la muncă, de principiu, în acea perioadă. Pe regulile propuse, dacă tatăl stă o lună în CCC, de exemplu, acesta o va putea lua în prima lună în care mama intră în CCC, astfel încât ambii părinți să petreacă mai mult timp împreună cu copilul.

„Perioada alocată persoanei care nu a solicitat concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se poate suprapune cu perioada în care persoana care a solicitat concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului beneficiază de aceste drepturi”, scrie, de fapt, în propunerea legislativă de la Senat.

Este vorba, concret, despre perioada de cel puțin o lună din perioada totală a concediului de creștere a copilului, care este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept, de cele mai multe ori fiind vorba despre tatăl copilului.

Mai exact, OUG 111/2010 stabilește acum că, din cele 24 de luni ale CCC, cel puţin o lună se alocă de drept părintelui care nu a solicitat concediul iniţial – după cum spuneam, în majoritatea cazurilor tatăl fiind acesta. În cazul în care părintele care nu a solicitat iniţial concediul refuză dreptul la concediul care îi revine, perioada respectivă nu poate fi transmisă părintelui care a solicitat concediul (mamei).

În concluzie, dacă măsura conținută în proiectul de față va ajunge să se aplice, părinții unui copil vor putea intra în CCC simultan (în anumite limite), iar perioada de CCC de care poate beneficia tatăl nu se va mai pierde.

„Spre exemplu, presupunem că o mamă optează pentru 18 luni de concediu de creştere a copilului. La finalul celor 18 luni, mama se întoarce în câmpul muncii, iar tatăl poate beneficia de restul de 6 luni. Dacă tatăl nu optează pentru ele, lunile respective sunt pierdute. Prezenta iniţiativă încurajează ambii părinţi să opteze pentru drepturile prevăzute de lege. Utilizând exemplul anterior, prin modificările propuse, tatăl poate opta să beneficieze de cele 6 luni oricând, putând astfel să fie alături de mamă în primele 6 luni ale concediului de creştere a copilului”, subliniază inițiatorii măsurii.

Astfel, propunerea nu modifică în niciun fel durata CCC și nici nu obligă pe fiecare dintre părinţii să stea o anumită perioadă în acest concediu, ci, în condițiile în care deja le e permis părinţilor să îşi împartă CCC-ul, le dă posibilitatea de a suprapune perioadele acestuia.

În altă ordine de idei, perioada din CCC în care tatăl poate sta acasă cu copilul, în timp ce mama se întoarce la muncă, ar putea crește de la cel puțin o lună, cum e în prezent, la cel puțin două luni, potrivit unui proiect de OUG apărut în septembrie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*