Vineri, 11 februarie 2022, Comisia Europeană a autorizat comercializarea greierilor de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în UE, potrivit unui comunicat.
Greierele de casă va fi disponibil integral, sub formă congelată, uscată sau de pudră. Prezenta autorizare a primit girul statelor membre la data de 8 decembrie 2021, ca urmare a unei evaluări stricte din partea Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară, care a ajuns la concluzia că această insectă nu prezintă pericole pentru consum dacă este folosită conform descrierii înaintate de întreprinderea solicitantă.
Este vorba despre a treia insectă pentru care se dă aprobare pentru consum și care vine după autorizațiile precedente emise în iulie anul trecut pentru larva desicată de Tenebrio molitor și în noiembrie pentru Locusta migratoria.
De ce sunt autorizate insectele ca produse alimentare?
În urma unei evaluări științifice riguroase realizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), statele membre i-au dat Comisiei undă verde pentru a-i permite unui operator din sectorul alimentar care a solicitat această autorizație să introducă produsul pe piața UE.
Ulterior, Comisia a adoptat actul legislativ la 1 iunie 2021.
Desigur, este la latitudinea consumatorilor să decidă dacă doresc să mănânce insecte sau nu, dar consumul de insecte nu este nimic nou, deoarece acestea fac deja parte din alimentație în multe părți ale lumii.
Insectele sunt alimente sigure?
Da. Alimentele noi pot fi autorizate numai dacă nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană. În urma unei cereri din partea societății SAS EAP Group, produsul a făcut obiectul unei evaluări științifice riguroase de către EFSA, care a concluzionat că viermii galbeni de făină sunt alimente sigure.
Cum vor putea ști consumatorii dacă un produs alimentar conține insecte?
Proiectul de act legislativ stabilește cerințele de etichetare pentru produsele alimentare care vor conține alimente noi. Această cerință se adaugă prevederilor regulamentului privind etichetarea. Pe scurt, consumatorii pot avea încredere că, odată ce aceste produse apar pe rafturile din supermarketuri, vor fi etichetate în mod clar, informând consumatorul cu privire la conținutul exact al produselor pe care le cumpără. UE s-a angajament în mod ferm să asigure transparența.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), insectele ca alimente vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor.
În anii următori, speciile de insecte autorizate în temeiul regulamentului privind alimentele noi vor deveni o sursă din ce în ce mai importantă de proteine alternative, ceea ce va contribui la obiectivele strategiei „De la fermă la consumator” pentru un sistem alimentar durabil în UE și în lume.
Lasă un răspuns