Inculpații condamnați definitiv au la dispoziție patru căi extraordinare de atac prin care își pot anula, modifica sau suspenda pedeapsa până la rejudecarea apelului.
Deși Codul de procedură penală prevede pentru fiecare dintre cele patru căi de atac niște condiții stricte, condamnații le exercită oricum, pentru că după epuizarea lor au drumul deschis către CEDO.
Căile extraordinare de atac împotriva unei decizii definitive prevăzute de Codul de procedură penală sunt: contestația în anulare, contestație la executare, recursul în casație, revizuirea și contestația la executare.
Dosarul lui Puiu Popoviciu și cel al lui Marian Zlotea sunt două exemple de cauze în care inculpații au formulat câte o cale extraordinară de atac în care s-au plâns de componența completului: în primul se reclama prezența judecătorului Ion Tudoran Corneliu Bogdan în complet, în al doilea – absența acestuia.
În dosarul lui Puiu Popoviciu, unul dintre co-inculpați – anume fostul comisar de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție a MAI, Petru Daniel Pitcovici – a arătat în cererea de revizuire că decizia de condamnare a fost pronunțată de judecătorul Ion Tudoran Corneliu Bogdan, pe numele căruia pe rolul Secției Speciale a fost deschis un dosar de represiune nedreaptă.
Lasă un răspuns