Care sunt regulile începutului de an școlar în valul 4 al pandemiei

Începând de mâine elevii sătmăreni se reîntorc la școală. Pentru cei mai mulți, noul an școlar va începe cu festivități în curtea unităților de învățământ. Sunt însă și elevi din șapte localități care încep cursurile online, asta din cauza incidenței ridicate a cazurilor de COVID-19. În plus, la Negrești-Oaș, elevii liceului vor fi și ei tot pe calculatoare în prima zi de școla. Regulile sanitare nu s-au schimbat mult, astfel că elevii, părinții și profesorii vor trebui în continuare să țină cont de respectarea igienei și a regulilor de distanțare socială.

Cei mai mulți elevi din Satu Mare vor începe școala cu prezența fizică în bănci. În șapte unități de învățământ, din Bătarci, Bixad, Călinești-Oaș, Cămărzana, Gherta-Mică, Târșolț și Turț, activitățile didactice se vor desfășura în scenariul 2 (on-line), din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19.

Nu sunt singurii elevi care își vor revedea colegii doar virtual odată cu noul an școlar. Liceul Teoretic Negresti-Oaș este și el în scenariul 2, din cauza infrastructurii, lucrările la corpul de clădire principal fiind nefinalizate.

Regulile pe care elevii, părinții și profesorii trebuie să le respecte din cauza pandemiei încep încă înainte de intrarea în școală. Autoritățile sătmărene au avertizat că, potrivit noilor reglementări, masca de protecție este obligatorie și în afara unităților de învățământ, pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor.

Nici festivitățile nu se vor putea ține în condiții normale. Părinții vor putea să participe cu mască de protecție și să respecte distanța de siguranță față de ceilalți participanți la eveniment. Directorii școlilor au fost atenționați să evite formarea de aglomerații, în curțile și în jurul unităților de învățământ, iar festivitățile să fie scrute ca durată, nu mai mult de “o oră, o oră jumate”, a precizat ministrul Educației.

Rămân în vigoare regulile care prevăd dezinfectarea mâinilor, a suprafețelor, aerisirea sălilor de clasă și circuitele pentru a intra și a ieși din unitățile de învățământ, astfel încât să fie evitată aglomerarea căilor de acces.

Școlile vor avea și un izolator, acolo unde vor fi îndrumați elevii cu simptomatologie COVID, până când vor sosi la școală aparținătorii acestora. Copiii vor reveni în colectivitate doar în momentul în care vor avea acea adeverință medicală ce atestă faptul că nu reprezintă un risc epidemiologic pentru ceilalți colegi.

Este permisă desfășurarea orelor de educație fizică în săli de sport/spații interioare, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1000. La o rată de incidență mai mare de 2/1000, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție. Prin excepție, preșcolarii nu au obligația purtării măștii de protecție în timpul orelor de educație fizică, indiferent de rata de infectare.

Școlile funcționează în format fizic până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie în localitate, iar după acest prag se trece la cursuri online.

Tot pe 13 septembrie va începe și vaccinarea în școli, au anunțat autoritățile. Vaccinarea se va face doar cu consimțământul părinților, iar aceștia vor trebui să completeze o declarație pentru ca minorii cu vârste de peste 12 ani să poată fi vaccinați.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*